Psikik || A Book Review // Ulasan Buku

Psikik

Author: Husna Rosli

Publisher: Buku Fixi

Released: February 28th, 2019

Genre: Fiction

Pages: 265

Format: Paperback

Characters: Elina, Presiden Karina, Syafiq, Zed, Fara, Ilham, …

 

English

This book follows Elina, a teenager who’s in her senior year and she studies in an institution, Light Institution (literal translation) where the girls are taught that men are the cause of destruction. This school is built in the city named Kaizer, where President Karina rules and captures all men to make them as helpers or executes them to death once caught of committing crimes without any judgement whatsoever. So, this book is about Elina’s journey in discovering the secrets behind the indoctrination and the truths behind the male oppression, are they all really as cruel as President Karina portrays them to be?

Malay (Goodreads)

Di Institut Cahaya, semua pelajar termasuk Elina didoktrin bahawa lelaki merupakan punca kemusnahan dan penderitaan yang dialami kaum wanita. Selepas Presiden Karina bergelar pemimpin, semua lelaki ditangkap dan dipisahkan dari masyarakat. Kanak-kanak lelaki dipisahkan dari ibu mereka dan dilatih untuk menjadi sekadar Pembantu.

Kematian Ilham, seorang gadis kecil yang bijak, seakan membuka mata Elina. Ada sesuatu yang tidak beres dalam hidupnya selama ini. Dia rasa seperti hidupnya mempunyai tujuan yang lebih besar dari sekadar menurut telunjuk Presiden Karina. Pertemuan dengan Zed dan Auntie Wan membuka lembaran baru dalam hidupnya, dan memperkenalkan Elina dengan kuasa istimewanya, kuasa PSIKIK.

English

First of all, it’s a huge pressure for me to review this book as I know the author would surely read this post. Even though she would be really positive about what I’m going to say, be it positive or even negative, I’m still nervous. But enough of that, I have a review to be delivered.

When I first started reading this book, I had a good feeling about it. I think the idea of feminism is brilliant. It was an indication of a good start to a dystopian book with the main theme of feminism. What if the world is about male oppression? What if female is now way more superior than male and male has to be the subordinate? I think that’s a fresh concept. Before some of you coming at me and saying what a problematic idea it is, it is not. This book is all about equality and about striking balance between the genders. Towards the end, the mission is to restore the balance and it’s about respecting one another and teaching boys to respect girls’ rights and vice versa. What a great message right? It doesn’t stop here, this book also incorporates some history and religious lessons, which again I think is great. The author is really good at including some valuable lessons in her debut novel.

Next, I’m really liking the world building. I think it is well explained and the foundation of the setting and timeline and the dystopian world is solid. I like it when the world building is done so well that I immediately believe in everything that’s happening in the book. However, I do have some questions regarding the Male Institution. The guys are trained to be the Helpers and when they are chosen, they come and go to their Master whenever they are instructed so but do they still stay in the institution after they have a Master or how? It’s just that everything else is explained so well that I felt like this part was being left out.

For the plot development, I think starting from page 50 to page 200-ish was great. I love how all the events take place and the pacing was just nice. I do again have issues with the first 50 pages and towards that ending. There was the one part in the first 50 pages where Elina decided to join Divalicious, the Art students, saying that she just wants to be popular and looks pretty but honestly, I felt that was too sudden and it does’t contribute anything to the plot development, oh maybe that’s where a new character was introduced and secret has started to be revealed. But still, I feel like a better excuse could be used with the sudden change of attitude. The ending part for me was okay except for this one plot twist that usually would make me tear up but this one didn’t, I felt like I was being trolled. Again, the way things are being explained for this plot twist was rather on the surface and I just didn’t feel it.

Characters wise, I think they are all great. I like who Fara turns out to be, didn’t expect that. I also like how the author incorporates friendship in Elina’s life with friends coming in and going away from her life. That’s quite interesting. For the romeo character, Syafiq. At first, I though I liked their relationship, between Elina and Syafiq. But as the story went by, I couldn’t help but to cringe at Syafiq’s lines, this is just what I felt and for that, I think these two characters sort of lacking chemistry. Like some things don’t have to be spelled out so obviously and the readers would know they are in love. I think it would be better that way.

Oh, of course, Psikik is about Elina owning the power as psychic who could see the past and be in that situation so that she could discover the truths. I think that’s really cool. Overall, I like this book a lot, it was fast paced and the concept, the themes, the plot development are really well written. But of course, I tend to look into these small little things that somehow, in my opinion, could be better.

Malay

Okay, nervous ni nak review buku rakan reviewer juga haha. But here we go. Dalam ulasan buku ni, aku akan sentuh beberapa aspek, termasuk tema, pembinaan dunia (?)(world building), plot dan watak.

Masa mula-mula baca buku ni, aku rasa “eh best la“. Buku ni jelas dengan hala tujunya sebagai buku dystopia dan mesej nak disampaikan. Idea feminisme ni aku memang minat habis, best. Persoalan seperti apa akan jadi kalau lelaki pula ditindas bermain di minda sepanjang masa aku baca buku ni. Mungkin sesetengah orang akan persoalkan macam bermasalah je buku ni, tapi sebenarnya buku ni jauh lebih dari just nak cakap perempuan hebat juga. Buku ini mengentengahkan kesamarataan hak antara dua jantina lelaki dan perempuan, bukannya hendak menindas mana-mana jantina tetapi untuk mengajar lelaki menghormati hak wanita dan sebaliknya. Buku ini juga ada mengajar tentang sejarah dan unsur keagamaan, which is again, aku kagum dengan cara penulis memasukkan tema-tema dan nilai-nilai murni dalam kisah Psikik.

Next, aku sangat suka dengan world building buku ni. Sangat detail penjelasan terhadap dunia Kaizer yang dicipta. Aku juga minat dengan pemilihan latar tempat, masa dan sememangnya buku dystopia ni tick all the boxes. Apabila world building solid, semua benda yang berlaku pun aku memang senang nak percaya dan memang aku masuk gila dengan cerita ni. Cuma aku ada persoalan tentang Institusi Lelaki, lepas dia orang dah dipilih, dia orang tinggal dengan tuan dia orang ke macam mana? Benda macam simple tapi disebabkan aspek lain dijelaskan dengan detail, aku jadi tertanya-tanya tentang hat ni. (Btw, sis memang minat habis juga lah dengan loghat yang digunakan dalam dialog Zed haha, interesting really!)

Untuk pembinaan plot, aku start enjoy plot dia bermula muka surat 50 sampailah ke muka surat 200-ish. Bagi aku, kesemua perkara yang berlaku antara muka surat 50-200 makes so much sense dan plot dia dikembangkan dengan sangat cantik, pacing pun nice. Dalam 50 muka surat yang pertama, aku rasa part yang dia tiba-tiba join geng Divalicious tu aku macam, “aikk? Seriously? Gitu je alasannya?” Even though scene ni nak menuju ke kemunculan watak baru yang kemudiannya penting untuk pembinaan plot seterusnya, aku rasa mungkin penjelasan kepada perubahan attitude yang mendadak ni boleh dijelaskan dengan lebih baik kot? Ending dia okay tau, tapi satu plot twist ni aku tak dapat nak fefeeling sedih, padahal aku nangis kot kat scene gini in the previous book that I read. Benda sama berlaku, tapi untuk buku ni aku tak nangis. Mungkin penjelasan plot twist bagi aku macam tak cukup sedih haha. Mungkinlahhh

Watak semua, bagi aku, sangat okay. Semua ada peranan masing-masing dalam perkembangan plot. Menarik. Aku tak sangka watak Fara surprisingly penting gak eh. Aku suka nilai persahabatan yang dimasukkan dengan kawan-kawan Elina yang sering bertukar ganti. Kat sini, bolehlah aku nampak, kawan baik tu macam mana, kawan tak guna tu macam mana. Okay, bila kita sentuh pasal romeo buku Psikik ni, Syafiq, aku rasa pada awalnya aku ship tau dia dengan Elina. Tapi lama-kelamaan, aku jadi cringe dengan dialog dia. Mungkin it’s just me and aku juga rasa kedua-dua watak ni macam kurang chemistry. Sebab kadang-kadang, tak semua perkara perlu diperjelaskan satu persatu, boleh je pembaca tahu mereka ni dilamun cinta, cukup hanya melalui perbuatan dan dialog.

Kenapa Psikik? Sebab Elina ada kuasa psikik, dia boleh pergi ke masa lampau untuk lihat apa sebenarnya terjadi dengan hanya menyentuh barang-barang pemilik memori yang dia nak tengok. Cool, bukan? Secara keseluruhannya, aku suka dengan vibe buku ni, konsep, tema, plot, semua aspek dirancang dan ditulis dengan rapi. Cuma, tu lah, aku rasa masih ada lagi ruang yang boleh diperbaiki untuk jadikan buku ni best lagi.

But would I recommend this book? Yes, I definitely would! 🙂

Also, did I mention, the author is a book reviewer/ bookstagrammer / booktuber?

Here is her youtube channel, HusnaReads, where she talks about books and supporting the local books in Malaysia!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s